Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Brak wiary w siebie i powodzenie
Autor Wiadomość
Kasiula 

Wysłany: 2010-03-09, 17:56   Brak wiary w siebie i powodzenie

Nie wiem czy jestem w stanie dość logicznie zdefiniować swój problem.
Zaczne od tego, że na Sekret zwróciłam uwage dopiero jak znalazłam sie na swoim "zyciowym zakręcie", którym było rozstanie z ukochaną osobą i pozostanie w roli tej porzuconej. Teraz wiem, że to rozstanie przyciągnęłam...od jakiegos czasu działo sie źle i bałam sie tego bardzo i non stop mialam w glowie ewentualnośc takiego rozwoju wydarzen.
Teraz prawo przyciagnia zauwazam w takich sytuacjach jak "chce aby dana osoba sie do mnie odezwala" a po chwili sms od tej osoby. Wierze w to, że to działa. Jednak jest pewien problem, że moja wiara jest strasznie chwiejna. Jednego dnia jestem całkiem zmotywowana a drugiego odwrotnie...w nic nie wierze, mysle "przeciez to sie nie uda". Nie wiem czy jest to skutek tego, że chyba jeszcze nie umiem poradzic sobie z problemem rozstania. Moze jest to zbyt świeże. Czasem sie tez łapie na tym, że nie wiem czego chce....czy chce zeby wrocil czy moze lepiej nie prosic o to. Czuje sie w takiej kropce i nie umiem zrobic kroku na przód. Wiem tylko jedno, że chce byc szczesliwa i usmiechnieta. I czuc wewnetrzny spokój.
Macie jakis pomysl jak sobie z tym poradzić? moze to musi samo przyjsc z czasem. Bede wdzieczna za jakakolwiek pomoc i porade ;)

szpan90 

Wysłany: 2010-03-09, 19:29   

Ja na Twoim miejscu bym po prostu usiadła i głęboko zastanowiła sie co tak naprawde czuje. Czy bede szcześliwa bardziej jak wróce do byłego, czy jak zaczne wszystko od nowa. Jeżeli dostrzeżesz to, że juz po prostu nic albo prawie nic nie ciągnie Cie do byłego to wyobraź sobie jakie teraz masz możliwości. Zacznij poznawać nowy ludzi, nowych chłopców :D Zacznij wizualizować siebie jako szczęśliwą osobę i wczuj sie w to. Zobaczysz że z dnia na dzień będzie coraz lepiej :)

TT 

Wysłany: 2010-03-09, 20:07   

Witaj Kasiu .. .
Moim zdaniem problem leży w tym iż człowiek po ciężkich przeżyciach emocjonalnych takich jak rozstania, śmierć - ma na początku zachwiania nastroju. Mianowicie silne emocje powracają, powodują przy tym zmianę w myśleniu i postrzeganiu.

Ogólnie mówiąc, każdy z nas ma częściowe wahania nastrojów - nie można być przecież ciągle wesołym. Emocje działają na zasadzie takiej paraboli, raz lepiej a raz gorzej - nadając ubarwienie postrzeganiu. Dlatego też powinnaś być bardziej spokojna, gdy nachodzą Ciebie zwątpienia i brak wiary w siebie, to jest naturalne, samo minie, a czasami nawet jest potrzebne. Uwierz mi .. . zaobserwuj siebie z dnia na dzień, zapisuj na kartce w jakim stanie emocjonalnym jesteś.

Aby zwiększyć wiarę w siebie, w sekret i poprawić swoje samopoczucie proponuję:
- codziennie zaraz przed snem prowadź sobie dziennik wdzięczności, może bo tyć taki w zeszycie, podziękuj za najmniejsze rzeczy za które jesteś wdzięczna - nawet się nie obejrzysz jak twoje nastawienie do świata a tym samym nastawienie świata do Ciebie się zmieni.
- aby umocnić wiarę w sekret, proponuje założenie małej szkatułki w której będziesz umieszczać zapisane na kartkach: rzeczy, sytuacje i osoby które przyciągnęłaś dzięki sekretowi. Taki małe dowody jak na przykład przyciągniecie dzwoniącej osoby. W chwilach zwątpienia zerkaj do tej swojej szkatułki lub zeszytu.
- aby zwiększyć wiarę w Siebie, zapisuj swoje osiągnięcia, rób to regularnie nawet te najmniejsze - rzeczy za które jesteś z siebie dumna. Jeżeli na chwile obecną nie masz jakiegoś rodzaju osiągnięć - możesz posiedzieć, poprzypominać sobie i napisać taką listę
- każdą negatywną myśl zamień 3 pozytywnymi, niech to się stanie twoim nawykiem

Być może na początek wyda Ci się to niepotrzebne, zbędne lub nawet bez sensu - pamiętaj jednak, miałem kiedyś podobne problemy - po prostu zaufaj mi przynajmniej na te 30 dni. . zrób to co napisałem, a efekty zobaczysz sama.

Na koniec chciałbym dodać, prawdą jest iż myśli kreują rzeczywistość, mają przy tym wielką moc, jeszcze większa moc mają jednak myśli na nasze ciało i nasz umysł. Dlatego też proponuję w umyśle stworzyć obraz "LEPSZEJ SIEBIE, ZADOWOLONEJ Z ŻYCIA" - po prostu pomyśl jak byś chciała się czuć, jak będziesz wyglądać, zachowywać się i jak myśleć, nawet jak poruszać gdy będziesz tą lepszą osobą. Niech obraz będzie bardzo wyraźny i pociągający, niech wywołuje jak najwięcej emocji. Gdy już stworzysz taki obraz: poczuj całą sobą iż już taka jesteś
poczuj całą sobą iż już taka jesteś
poczuj całą sobą iż już taka jesteś

- nie patrz przy tym na rzeczywistość "GDYŻ TO CO MASZ W GŁOWIE JEST WAŻNIEJSZE NIŻ TO CO NA ZEWNĄTRZ"

Przez pierwsze 2-4 tygodnie proponuję wizualizacje, medytacje tej lepszej siebie - tak z 5-10 min dziennie .. . a poczujesz w środku iż taka jesteś .. .

A czy pomoże? Odpowiem .. . NA PEWNO .. .
pozdrawiam Tomasz

anamendes 

Wysłany: 2010-03-09, 20:41   

:) TT Wielkie brawa za odpowiedź .

Do tego jeszcze można dodać afirmacje :)

Kasiula 

Wysłany: 2010-03-09, 21:29   

Dziękuję wam bardzo :)
W szczególności Tobie Tomku...naprawde wiele można czerpać w Twojej wypowiedzi. I zastosuję Twoje porady.
Dziennik wdzięczności założyłam już jakiś czas temu i rzeczywiście pisząc go, człowiek zmienia nastawienie i własna sytuacja przedstawia sie wtedy w innym świetle.
Mam nadzieje, że uporam sie z ta 'huśtawka' nastrojów, dojde do ładu i składu sama ze sobą.
Jeszcze raz dziękuję... :)

szpan90 

Wysłany: 2010-03-09, 21:36   

To jest tylko kwestia czasu. Ja z osoby zbuntowanej i nastawionej ciągle na NIE, TO NIEMOŻLIWE, TO PRZYPADEK zmieniłam się na osobe ciągle pogodną i nawet jak z kimś sie kłóce to juz nie jestem chodzącą burzą przez cały dzień, tylko zamykam oczy i sie uśmiecham ;p to jest piekne :D

Odpowiedz do tematu